(recept
si oblíbilo 27 návštěvníků)
Bezlepkové rohlíky, bulky,chléb dle Pavla Drgáče
Potřebné ingredience
Na 12 ks rohlíků: 2 lžíce psyllia, 6dcl vody, 2 lžičky soli, 1 lžička cukru, 3 lžíce oleje, 3 lžíce sádla, 250 gr Jizerky 250 gr červené Doves Farm mouky (kaufland), 4 lžičky sušeného droždí Mouky můžete jakékoliv...
Postup přípravy
Nejdříve dáme do pekárny vodu a psyllium, necháme ho nabobtnat přes noc, občas promícháme. Já nechala bobtnat asi hodinu a stačilo to.Přidáme sůl,cukr,olej a sádlo (nemusíme rozpouštět), mouky, můžete dělat z jakékoliv mouky a i stačí pouze jeden druh, nakonec droždí.Zapneme program těsto na cca 1,5 včetně kynutí.
Z těstem se docela dobře pracuje,na to,že je bezlepkové. Můžete dávát lžící na plech a dělat bulky, nebo udělat rohlíky. Je nutné hodně pomoučnit a přidávat mouku. Uděláme placku,kterou rozdělíme na 12 kousků-trojúhelníků. Každý lehce rozmáčkneme ploskou dlaně a smotáme od nejširšího konce. Necháme ještě kynout cca 1/2 až 45 minut, potřeme vajíčkem,posypeme kmínem,solí nebo mákem,či jinými semínky a pečeme v troubě vyhřáté na 220 C cca 20-25 minut.
Necháme vychladnout na mřížce.
Z těsta lze vyrobit i pizzu, chléb, přidáním chlebového koření.
A hlavně rohlíčky jsou VÝBORNÉ!!! Konečně mi dcera snědla bezlepkové pečivo,nekupované :-D. Velikostně jsou jako klasické lepkové rohlíky.
Původní recept je od Pavla Drgáče ze skupiny na facebooku, já jsem pozměnila složení mouk a množství.
Z těstem se docela dobře pracuje,na to,že je bezlepkové. Můžete dávát lžící na plech a dělat bulky, nebo udělat rohlíky. Je nutné hodně pomoučnit a přidávat mouku. Uděláme placku,kterou rozdělíme na 12 kousků-trojúhelníků. Každý lehce rozmáčkneme ploskou dlaně a smotáme od nejširšího konce. Necháme ještě kynout cca 1/2 až 45 minut, potřeme vajíčkem,posypeme kmínem,solí nebo mákem,či jinými semínky a pečeme v troubě vyhřáté na 220 C cca 20-25 minut.
Necháme vychladnout na mřížce.
Z těsta lze vyrobit i pizzu, chléb, přidáním chlebového koření.
A hlavně rohlíčky jsou VÝBORNÉ!!! Konečně mi dcera snědla bezlepkové pečivo,nekupované :-D. Velikostně jsou jako klasické lepkové rohlíky.
Původní recept je od Pavla Drgáče ze skupiny na facebooku, já jsem pozměnila složení mouk a množství.
chléb
pečený na kameni
chléb pečený ve formě
chléb
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
matule1
(upraveno)
28. 12. 2015, 18:54
Můžu se zeptat: sádlo používáte škvařené nebo neškvraené? Ještě jsem ho nikdy na pečení nepoužívala. Děkuji!
RomanaRK
(upraveno)
8. 7. 2014, 22:21
Rohlíky vypadají krásně! Mám jenom dotaz! Ty 4 lžičky sušeného droždí odpovídají kolika balením?
vajnarka
(upraveno)
16. 7. 2014, 8:12
@RomanaRK
záleží jaké máte droždí,jsou balíčky na půl kila mouky a jsou balíčky na 1kg mouky....prostě dám 4 lžičky...sušeného droždí mám zásobu vždy doma